zaterdag 1 mei 2010

Courgettefetataart

Ook één van de buffetgerechten. Deze hartige taart is gemaakt met filodeeg. Dat is soms best lastig te verwerken. Omdat het zo dun is, droogt het snel uit. De stukken die je niet gebruikt, kun je het best bedekken met een vochtige theedoek. Gelukkig hoefde ik van dit pakje geen rolletjes te maken, want blijkbaar was het niet goed bevroren gebleven. Misschien dat ik niet snel genoeg naar huis gefietst heb, maar waarschijnlijk is het in de winkel een keer iets ontdooid geweest. Ik kreeg de velletjes namelijk niet goed los van elkaar, en sommigen scheurden. Maar het bekleden van de vorm is wel gelukt.

Het recept heb ik (nagenoeg) overgenomen uit Vers uit de tuin van Sarah Raven.


Courgettetaart

(vorm van 30 bij 30 cm) 
  • 1,2 kg courgette
  • zout
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 6 el olijfolie
  • 200 gram feta, in blokjes
  • 4-6 takjes dille
  • blaadjes van 4-6 takjes peterselie
  • blaadjes van 2-3 takjes munt
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • peper
Rasp de courgette grof en bestrooi ze met een beetje zout. Laat uitlekken in een vergiet en druk het meeste vocht eruit. 
Verhit 1 el olijfolie en bak hierin de ui en prei een paar minuten. Voeg de uitgelekte courgette toe. Bak dit 10 minuten op laag vuur om het meeste van het nog aanwezige vocht kwijt te raken. 

Vet een bakvorm of ovenschaal in en bestrooi met wat paneermeel. Bekleed deze met filodeeg, waarbij je de velletjes telkens met wat olijfolie bestrijkt. Bewaar een paar vellen om straks de bovenkant mee af te dekken.
Schep het courgettemengsel in de vorm. Verdeel de blokjes feta erover. Hak de kruiden fijn en verdeel deze over de feta. Klop in een kom de eieren los met de slagroom en flink wat slagen peper. Giet dit mengsel over de courgette. Dek de bovenkant van de taart af met de resterende vellen filodeeg. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bak de taart ongeveer 1 uur in een oven van 200 C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten