maandag 3 januari 2011

Pompoentaartjes (hartig)

Voor de vegetariërs onder de kersteters had ik dit taartje gemaakt. Wel een beetje mix-and-match, want de pompoen is dezelfde pompoen als die uit het pompoenbrood.

Pompoentaartjes

(4 taartjes, doorsnee 8 cm)
  • 300 gram pompoen, in blokjes
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel chilipeper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram tarwebloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 75 gram ijskoude boter, in kleine blokjes
  • 1/4 theelepel zout
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • peper, zout
  • ± 8 takjes verse koriander, fijngehakt
Meng de specerijen met 1 eetlepel olie. Meng dit door de pompoen. Doe de pompoen op een bakblik. Besprenkel met wat water. Bak de pompoen op180 C in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Zeef de bloem en zout boven de kom van een keukenmachine. Voeg de boterblokjes toe en laat de machine draaien. Stop zodra het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 1eetlepel water toe en laat het deeg in zo weinig mogelijk tijd tot een bal draaien. Voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. Leg tot je het gaat uitrollen even in de koelkast.
Knip rondjes bakpapier en bedek hiermee de bodem van de taartvormpjes. Vet de rand in en bestrooi met paneermeel. Verdeel het deeg in 4 porties en rol uit to 4 cirkels met een doorsnee van 12 cm. Bekleed hiermee de vormpjes. Bedek weer met bakpapier en doe er een steunvulling (bijv. gedroogde bonen) in. Bak de vormpjes 15 minuten in een oven van 180C. 
Klop de eieren los met de melk, peper, zout en roer de helft van de kaas en alle koriander erdoor. 
Haal de vormpjes uit de oven. Verwijder de steunvulling. Doe de pompoenblokjes in de taartjes. Schenk het eimengsel erover. Verdeel de rest van de kaas erover. Bak de taartjes op 180C in 25-30 minuten gaar en bruin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten