maandag 25 juli 2011

Komkommerzoetzuur

Het oogsten van de komkommers gaat maar door. Dit is een manier om de komkommers wat langer te bewaren. De ongeopende potten kun je een paar maanden bewaren. Eenmaal geopend moet je ze in de koelkast bewaren en snel opeten.





Komkommerzoetzuur

(± 3 potten van 400 ml)
  • 800 gram komkommer
  • 1 ui (± 150 gram)
  • 40 gram zout
  • 330 ml azijn
  • 230 gram rietsuiker
  • 2 cm verse gemberwortel, in plakjes
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 2 eetlepels zwart mosterdzaad
Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snij de ui in vieren en elk kwart in boogjes. Doe een derde deel van de ui en komkommer in een kom, bestrooi met een derde deel van het zout en maak zo nog 2 lagen. Schep een beetje door elkaar. Laat een paar uur staan. Giet dan het vocht af en spoel de komkommer en ui af onder de kraan. Laat goed uitlekken.
Roer de azijn en suiker door elkaar zodat een deel van de suiker al oplost. Breng aan de kook en laat alle suiker oplossen. Voeg de gemberwortel, korianderzaad, peperkorrels en mosterdzaad toe. Doe de komkommer en ui erbij en laat 4 minuten koken. Schep de komkommer en ui over in gesteriliseerde potten. Laat het vocht nog een paar minuten doorkoken en schep het dan over de groenten. Probeer ervoor te zorgen dat de komkommer net onder het vocht staat. Sluit de potten en laat afkoelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten