donderdag 3 november 2011

Bitterballen

nog niet gefrituurd
Mannetje Q is verpest. Hij had liever fabrieksbitterballen dan deze zelfgemaakte. Enige voordeel is dat manlief en ik er dan meer van hebben.

Bitterballen

(ongeveer 24 stuks)
  • 300 gram runderpoulet of draadjesvlees
  • 75 gram boter
  • peper
  • nootmuskaat
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 dl water
  • 1 dl melk
  • 75 gram bloem
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • bloem
Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met peper en nootmuskaat. Verhit de helft van de boter in een braadpan. Bak de blokjes vlees bruin. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Laat het vlees in 2,5-3 uur op een heel laag vuur gaar sudderen tot het bijna uit elkaar valt. Vis het vlees uit de jus en haal het met 2 vorken uit elkaar. Giet de jus ook uit de pan. 
Laat de rest van de boter smelten. Roer de bloem erdoor tot zich een bal vormt. Giet in kleine scheutjes de jus en melk erbij. Roer goed zodat de klontjes verdwijnen. Je moet een hele dikke ragout krijgen. Proef de ragout. Voeg de draadjes vlees weer toe. Laat de ragout helemaal afkoelen. 
Klop de 2 eieren los in een diep bord met een scheutje water. Doe de bloem en het paneermelk ook elk in een diep bord. Vorm van de hele dikke ragout balletjes. Rol ze licht door de bloem. Daarna door het ei, laat het teveel eraf druppen en dan door het paneermeel. Zorg dat je een aaneengesloten korstje krijgt, anders loopt bij het frituren de ragout eruit. Probeer met 1 hand te werken, dan krijg je minder rotzooi. Leg de bitterballen op een bord met een vel plasticfolie of bakpapier, los van elkaar. Bewaar tot gebruik in de vriezer. Als je ze direct wilt gaan frituren is het slim om ze nog wel een uurtje goed stevig te laten worden in de vriezer.
Frituren: verhit frituurolie tot 170C. Frituur de bitterballen in ongeveer 4 minuten bruin en heet.

Ik heb gemerkt dat het best lang duurt totdat de binnenkant goed heet is. Om te voorkomen dat de buitenkant eigenlijk te donker wordt, moet je de bitterballen niet te heet frituren. Ook kun je ze van te voren iets laten ontdooien, maar dan loop je het risico dat het korstje beschadigt. Wat ook nog kan, is ze 2 minuten frituren en dan uit de olie halen. Het korstje is dan bruin en stevig. Laat ze dan 5 minuten liggen, de binnenkant ontdooit dan goed. Tenslotte nog 1-2 minuten frituren. 

1 opmerking: